Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] W jakim jezyku napisac gre?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Symulator. Chcialbym abyscie powiedzieli mi: jaki jezyk wybrac? Jestem KOMPLETNIE zielony z informatyki zaawansowanej, moj najlepszy program to explorer napisany w .bat :/

Dlatego pytam sie: jak zaczac? Jakm jezykiem pisac, czego sie nauczyc? Nie jestem debilem, wiem ze to moze trwac miesiace albo lata, ale nigdzie nie znalazlem infomacji jak wlasciwie wystartowac. Doradzicie mi? Przenisci do odpowiedniego dzialu jak zly :(

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mowie o jezyku programowania trolle..

Szkoda ze z komorki nie da sie raportowac!

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Pytanie o takie rzeczy samo cię wyklucza.

Nie ma informacji jak wystartować, nie ma dosadnych tutów, bo to jest tak, jaby zrobić tuta jak namalować mona lise

od razu możesz dać sobie spokój

Opublikowano

Najlepiej po polsku ew. angielsku.

Napisz gre po Polsku idioto.

Zobaczymy czy zadziała

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Ja polecam Java

ale jest 1 ale (xD) z tego co wiem (a wiem niewiele bo nie umiem programować w java :P) trzeba napisać własny silnik, i decyzja należy do ciebie czy wybierzesz Bibliotekę 'Graficzną' OpenGL lub Direct (ee chyba)

W sumie są 2 zaawansowane języki: Java i C++, Ale Polecam Także Unity3D (jeżeli nie umiesz C# albo JavaScript to nic tam nie zdziałasz)

Opublikowano

Na początek zdecydowanie odradzam C++. Natomiast polecam Pythona.

Niby czemu ? Nie musisz doskonale znać c++ by pisać gry w ALLEGRO5. Biblioteka bardzo łatwa do nauczenia, jeśli zna się język angielski.
Opublikowano

Niby czemu ? Nie musisz doskonale znać c++ by pisać gry w ALLEGRO5. Biblioteka bardzo łatwa do nauczenia, jeśli zna się język angielski.

Chociażby dlatego, że C++ jest skomplikowany i strasznie szybko odstrasza młodych programistów. Za to Python jest prosty i wymusza dobre nawyki.

Opublikowano

Ja polecam Java

ale jest 1 ale ( xD) z tego co wiem (a wiem niewiele bo nie umiem programować w java :P) trzeba napisać własny silnik, i decyzja należy do ciebie czy wybierzesz Bibliotekę 'Graficzną' OpenGL lub Direct (ee chyba)

W sumie są 2 zaawansowane języki: Java i C++, Ale Polecam Także Unity3D (jeżeli nie umiesz C# albo JavaScript to nic tam nie zdziałasz)

Po pierwsze, z tego co wiem Java nie potrzebuje silnika, sama z siebie nim jest, po drugie OGL i Direct nie działają z Javą. A Unity3D to program do robienia gier, (niestety na licencji) ale nie potrzeba znać języka aby w nim coś zrobić, polecam mepi.pl jeżeli chcesz robić w nim gry.

A co do tematu, polecam tutoriale na cpp0x.pl o językach, osobiście radziłbym też wybrać C++, jest to język, którego najczęściej się używa w programach i grach, więc chyba będzie dobry ;)

Opublikowano

Po pierwsze, z tego co wiem Java nie potrzebuje silnika, sama z siebie nim jest, po drugie OGL i Direct nie działają z Javą. A Unity3D to program do robienia gier, (niestety na licencji) ale nie potrzeba znać języka aby w nim coś zrobić, polecam mepi.pl jeżeli chcesz robić w nim gry.

A co do tematu, polecam tutoriale na cpp0x.pl o językach, osobiście radziłbym też wybrać C++, jest to język, którego najczęściej się używa w programach i grach, więc chyba będzie dobry ;)

Ehhh...

1. Java nie jest żadnym silnikiem.

Silnik to głównie metoda jaką będziemy renderować całą gre i w jaki sposób będziemy nią zarządzać.

OGL,Direct nie działa z java - omg -.-

OGL - JOGL - w 2 minuty masz OGL dla javy

Direct - Natywne biblioteki i po sprawie.

(Java dostarcza również własną biblioteke rysowania która jest napędzana(Choć wydajność nie tak jak czysty ogl) przez OGL )

W javie można szybciutko napisać gry typu rpg (2D) takie podstawowe.

Do bardziej zaawansowanych polecam już przenieść się na jakiś lepszy język typu C++.

Aczkolwiek da się zrobić fajną grę 3D w javie itd ale będzie ona mieć wadę w postaci zajmowanej pamięci.

Patrz runescape. (Runescape wersja 317 była programowana bez OGL-a i innych pierdół a miała grafikę 3D i zajmowało to ok 70mb ramu. kto grał ten wie).

Java również łatwo się przyswaja, jeśli jest to twój pierwszy język to śmiało mogę go polecić.

Opublikowano

Ja polecam silnik Unity3D

Samym kodem gówno napiszesz.

Popierasz akcje prośby o gotowy kod, a zarazem stwierdzasz że pisanie kodu gówno daje.

Pacnij się w główkę.

Spokojnie dasz w radę.

Dla przykładu w javie:

1. Nauka podstaw ( 2-3 dni)

2.Nauka rysowania w javie ( 1-2 dni)

3. Edycja istniejących projektów gier w javie i czytanie kodu jak co działa (4-7 dni)

4. Próba napisania własnej gry

więc w dwa tygodnie spokojnie coś uskrobiesz.

Opublikowano

Popierasz akcje prośby o gotowy kod, a zarazem stwierdzasz że pisanie kodu gówno daje.

Pacnij się w główkę.

Spokojnie dasz w radę.

Dla przykładu w javie:

1. Nauka podstaw ( 2-3 dni)

2.Nauka rysowania w javie ( 1-2 dni)

3. Edycja istniejących projektów gier w javie i czytanie kodu jak co działa (4-7 dni)

4. Próba napisania własnej gry

więc w dwa tygodnie spokojnie coś uskrobiesz.

Gra w dwa tygodnie? Śmieszny jesteś chyba taka jak Pan Kwadrat (czy jakkolwiek inaczej to się zwie) gdzie jedyne co się robi to skacze...

Opublikowano

Gra w dwa tygodnie? Śmieszny jesteś chyba taka jak Pan Kwadrat (czy jakkolwiek inaczej to się zwie) gdzie jedyne co się robi to skacze...

Lol ja RPG mogę w 2 dni zrobić :s

Jak się postarasz to spokojnie.

Mając pod ręką grafikę oczywiście.

Opublikowano

Ja polecam Java

ale jest 1 ale ( xD) z tego co wiem (a wiem niewiele bo nie umiem programować w java :P) trzeba napisać własny silnik, i decyzja należy do ciebie czy wybierzesz Bibliotekę 'Graficzną' OpenGL lub Direct (ee chyba)

Unity to nie język, tylko silnik.

Lol ja RPG mogę w 2 dni zrobić :s

Jak się postarasz to spokojnie.

Mając pod ręką grafikę oczywiście.

gówno możesz. idę o 100 zł, że nie zrobisz (pomijając gotowe 'kreatory' rpgów, bo to chujnia a nie robienie gry)

Opublikowano

Unity to nie język, tylko silnik.

gówno możesz. idę o 100 zł, że nie zrobisz (pomijając gotowe 'kreatory' rpgów, bo to chujnia a nie robienie gry)

Zrobić? Okej.

Podaj kiedy mam zacząć i zrobie temat.

Począwszy od soboty.

Tylko 100 zł ma być ;)

Co zrobię?

1. Chodzenie po mapie

2. Animacje.

3. PvM

4. Skille typu Siła, zręczność do obliczania maksymalnego hita

Co potrzebuję żeby to jakoś wyglądało?:

1. Grafikę mobów, playerów

2. Koncept UI

(chyba że wszystko ma bazować na prostokątach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...